Златен час

Златен час

В спешната медицина, златният час (известен също като златно време) се отнася до период от 60 минути или по-малко, непосредствено след претърпяното проишествие, когато е най-вероятно, бързата медицинска помощ да предотврати смъртта. Установено е, че шансовете на пациента за оцеляване са най-големи, ако те получават грижи в рамките на кратък период от време, веднага след тежка травма. Въпреки това няма доказателства, че шансовете за оцеляване намаляват след  изтичане на 60-те минути. Някой използват термина „Златен час“, отнасяйки го до основното правило на бърза намеса при случай на травма, а не до буквалното значение на приода от време от 60 минути.

В случай на тежка травма, особено на вътрешно кървене, изисква хирургическа намеса, а състоянието на шок може да възникне като усложнение, ако на пациента не е оказана подходяща и долекарска помощ. Следователно бързото транспортиране на пациента с тежки травми, до най-близката болница за спешна медицинка помощ, се превръща в приоритет. Тъй като, от някои травми, пациантите се влушават изключителн бързо …….. между настъпване на травмата и оказване на долекарска помощ, трябва да се сведе до минимум. Това е довело да бъде определено като не повече от 60 минути, след което времето за оцеляване на травмираните пациенти се твърди, че ще падне драстично.

Произход на термина

Покойният Dr. R Adams Cowley е кредитирана с насърчаване на тази концепция, за първи път в качеството си на военен хирург и по-късно като ръководител на University of Maryland Shock Trauma Center. Концепцията на „Златен час“ може да са били извлечени от френските военни данни на Първата световна война. Секцията R Adams Cowley Shock Trauma Center на Университета на уеб сайта Мериленд Медицински център Коули да казва, „Има един златен час между живота и смъртта. Ако сте критично ранен ви остават по-малко от 60 минути, за да оцелеете. Вие може и да не умрете точно тогава, то може да се случи след три дни или две седмици по-късно, но нещо, което се е случило в тялото ви е непоправимо.“