Вулкани

Вулканът е геоложка формация (най-често планина), при която се наблюдава излизане на магма (разтопена скална маса) над земната повърхност. Най-често на Земята вулканите се наблюдават в близост до границите на континенталните плочи. Изключение правят вулканите, които се наблюдават в така наречените горещи точки. Вулканите са като земетресенията – знае се, че ще се случат, но не кога и как. По принцип вулканът всеки път е различен – може бързо да изригне и веднага да се успокои, може дълго да “работи”. Изхвърля се лава, която, най-общо казано, е стопена скала. Основният й състав е от силикатни материали, оксиди и елементи като силициев двуокис, натриев и калциев окис. Те не са опасни. Става дума просто за прах, каквато дишаме всеки ден. Почти същото е като жълтата прах, която идва от Сахара и пада върху колите ни. Няма токсини. Става дума за естествена природна прах. Не е радиоактивен облак. Размерът му обаче ни пречи и шокира. За щастие, те отдавна са изгаснали и не представляват реална заплаха за жителите на България. Това е мнението на специалисти от Геологическия институт към БАН. Повечето от нас не са и чували, че у нас е имало вулкани, защото геологията не се изучава като отделен предмет в училищата от 1962 година насам. Можете да разгледате останките на праисторическите вулкани в района на Витоша, близо до Кокалянското ханче, в Родопите край Смолянските езера и вулканичната линия по протежението на Сухиндол, Свищов Сините камъни край Сливен и Санданско-Петричката котловина с наименование Кожух.

Как да реагираме при изригване на вулкан:
• Ако се намирате в къщи и чуете по телевизия или радио за евентуално изригване на вулкан до непосредствена близост до вас, трябва моментално да съберете ценните си предмети, личните си документи, дрехи и пари в готовност да напуснете жилището при уведомение от съответните органи.
• Ако се намирате на място на което има вулкан и евентуално той се задейства моментално трябва да напуснете мястото колкото се може по-далеч и да оведомите съответните органи като МВР, ПБЗН и Геологическия институт към БАН.

Знаете ли че:
Исландия е европейската държава с най-много вулкани. В страната има 26 действащи и повече от 150 изгаснали вулкана. Въпреки че България е далеч от тази бройка, у нас също има вулкани. Вижте къде се намират те:
1. Кожух
Това е най-известният вулкан у нас. Намира се в Санданско-Петричката котловина и се издига 200 м над коритото на река Струма. Кожух не е активен от близо 1 милион години.
През конуса на вулкана преминава реката и на това място извира топла минерална вода. Името му идва от народните вярвания, че прилича на наметнат кожух.
Заради уникалната флора и фауна в района местността е обявена за природна забележителност. Тук се среща считаната за рядък вид котешка змия. На източното подножие на възвишението Кожух се намира местността Рупите.
2. Високата ела
Това е млад вулкан на около 32 млн. години. Намира се в близост до софийското село Кокаляне. Той също е загаснал и няма опасност от изригвания. Според учените обаче, ако такова нещо се случи, то би било смъртоносно за София и околностите й.
3. Витоша
Планината над София е била активен вулкан преди повече от 30 млн. години. Самият вулкан е на около 70 млн. години. Учените все още спорят за произхода й, но са категорични за едно – този вулкан е напълно заспал и никога няма да се разбуди.
4. Голямата Папия
Намира се над Царево. Свидетелства за това, че преди 80 млн. години по Черноморието е имало активна вулканична дейност. Пример за това са множеството вулканични скали по крайбрежната ивица между Ахтопол и Силистар.