Всички заедно можем да спасим повече човешки животи: DMS SPASITEL – 17 777

Сдружение „Съюз на българските спасители” (СБС) е създадено да набира спасители* с цел създаване на доброволческа мрежа в цялата страна, да защитава правата им, да опазва обществения ред и околната среда и да помага на хора, пострадали при природни бедствия, аварии, катастрофи, извънредни и кризисни ситуации с цел намаляване на черната статистика.

Организацията ни е първата подобна на територията на Република България и се стреми да създава иновации в сферата на спасителната дейност. Бедствията и катастрофите, които ни сполетяват най-вече последните години, не са никак малки по размер, нанесени щети и взети жертви и за съжаление, няма да изчезнат, нито ще спрат да нанасят материални щети и да отнемат човешки животи. По статистика за пътните произшествия през 2020г. в Европейския съюз (ЕС), ние сме на трета позиция с близо 70 загинали на 1млн. население.

Факт е, че колкото по-рано се отзове човек, който може да окаже адекватна долекарска помощ, толкова по-голям е шансът пострадалите да оцелеят (пр.: при паднал език (глътнат език), епилептичен припадък, слънчев или топлинен удар, фрактури (счупвания), кръвоизливи и т.н.). Точно затова организираме безплатни обучения – за да може всеки един от Вас да знае как точно да реагира в подобна ситуация, в която, за съжаление, може да изпадне по всяко време и навсякъде. *спасител – човек, който спасява, избавя; всеки може да бъде такъв – това е титла, а не професия и се печели с добро сърце, желание и необходимите знания.

За последното можем да Ви помогнем ние, а Вие можете да ни подкрепите със SMS с тест DMS SBS на 17 777.

Системата, която ще създадем, ще помага на пострадалите или на тези, които не знаят какво да правят при подобна ситуация, да сигнализират и да се притече на помощ обучен гражданин, който може да се намира на другата улица и да окаже помощ, докато пристигнат медицинските екипи.

Пример:

При обилни валежи, спукване или скъсани язовирни и водоемни стена, преливане на реки и излизане от коритата им, липсата на помощ, че често са изрязани гори и храсти, които заддържат почвата и поемат част от водата, се стига до там, че заливат села, квартали или част от градове. Какво целим с приложението, ако при наводнение на поредица от села, до квартал или град, първият засегнат населен район подава сигнал на спешният телефон 112, който задейства спасителните служби полиция, пожарна, спешна помощ или друга институция, която може да вземе отношение и да локализира инцидента. Но спешния телефон няма функция за връщане на сигнал или оповестяем механизъм, тук е идеята на приложението „СПАСИТЕЛ“ подавате сигнала на спешния телефон и след това подавате сигнал между 5 – 10 секунди, на всеки който е свалил и инсталирал приложението, така помагате на останалите райони, които са в поречието на реката или по пътия на наводнението да могат да се сезират и реагират по-бързо граждани, да защитат живота си, живота на тяхния допитак и да запазят по-малко материални щети.

Пример който бих дал е с пожар, има хора със специфична работа, понякога нямат право да спрат, да оглегледат за да локализирам възникнал инциден или да подадът точна информация на спешният телефон. В такъв случай, ако сме шофьори подаваме сигнал тогава когато виждаме пожар (пламък, гъст черен или бял дим), но не сме сигуни дали наистина е пожар, дали е конторлиран или не. При подаваме на сигнал на спешния телефон не знаем точно какво да съобщим, къде се намираме, какво гори, има ли застрашени хора или сгради, така че идва целта на приложението ни. Подаваме сигнал на приложениет, без да подаваме сигнал на спешния телефон, получава го друг гражданин, който е свободен, не е на работа и има време да огледа точно, какво се случва. След като сме подали сигнал между 5 – 10 секунди, ако не следващия гражданин то по-следващия ще спре и ще подаде точна информация на спешния телефон, по този начин може да спрат и хора с пожарогасители, граждани които знает как да локалзират пожар, дейставщи пожарникари в почивка, отпуска, болничен, доброволци пожарникари, спасители, бивши пожарникари, военни, полицай, общинари, горски и и др. Така бързо ще могат да се събере група и да спре разпространението на пожара.

При пожар в близост до населен район, в който на близост няма пожарна служба, чрез приложението може да събере много по-бързо хора от населението да помогнат за гасенето за да не бъде засегнати сгради, животни или да достигне до възрастни или трудно подвижни хора.

Много полезно ще бъде и за пътнотранспортни проишествия най-честите инциденти с жертви и пострадали в България, когато възникне подобно ПТП с жертви и пострадали, разбира се задължително се подава сигнал на спешният телефон без значение дали сме в градски или извънградски път. Когато някой потърпевшт подаде сигнал или просто свидетел, чрез приложението ще могат да се притекът на помощ в близост доктори, парамедици или спасители обучение за това, знаят как да реагират адекватно, а целта на приложението ще бъде изпълнена, ако се спаси човешки живот защото спешния телефон информира спасителните служби, но докато пристигнат някой се бори за живота си. Много е важно при пострадал човек бързата и адекватна намеса на компетентни лица. Да понякога може в близост да няма, но ако има чрез подаване на сигнал на приложението ще се отзове и благодарение на Вас ще бъде спасен човешки живот. В този ред на мисли, ако катастрофата е тежка, затворила е цял участък, хипотетично има трупове по пътя, при подаване на сигнала, всеки инсталирал приложението си ще получи тази информация и при приближаване ще може да прецени, дали да отбие на бензиностанция (в което има санитарен възел, вода, храна) за да изчака да отмине всичко, да търси алтернативен маршрут за да заобиколи или да се върне откъдето е тръгнал.

При свлачище също никой от нас, не знае кога може да се случи, но при подаване на сигнал от приложението ще можем навреме да вземем адекватно решение и да преценим дали ни се чака в колоната (задръстване) или да търсим друг алтернативен начин да достигнем до поставената ни цел. Също така може да решим да се включим в помощта за разчистване на паднали камъни, дървета и скална маса.

Приложението Ви дава право да избирате дали да помогнете, дали да се предпазите, дали да избегнете даден инцидент или просто да бъдете информирани, какво се случва около Вас.

Подаване на сигнал е изключително елементарен и е тестван от различни хора, различни полове, различна възрастови групи от 14 до 70 годишни, хора със здравословни проблеми, с физически увреждания, както и хора със слухови и говорни проблеми. Приложението е направено за лесно боравене и да не се обърква човек, подава сигнал бързо, сигнала като се изпраща всеки получава точна информация, която е подадена само с натискане на бутони от „подаващия сигнала“ дава точна локация къде се намира инцидента, може да се изпратят снимки, видео, както и да се оброзува общ чат за описване на подробности, да се предава на живо за да може идващия на помощ да бъде добре запознат на къде е тръгнал и да може да прецени риска за живота и здравето си, какво оборудване или помощни средства са му нужни.

За кого е полезно:

За медии – които искат да отразят първи инциденти.

За шофьори (куриери, тираджий, охранители, инкасо, рейсаджий, таксиметрови, търговски представители и др.) – които да знаят, какво се случва по пътя пред тях, след тях.

За спасителните служби (полиция, пожарна, спешна помощ) – да знаят къде да очакват, къде най-вероятно могат да ги извикат всеки момент за инцидента да имат по-подробна информация.

За общините – да са информирани какво се случва в тяхния район.

За доброволци и спасители – да могат да бъдат по-полезни за обществото, да вземат всички предпазни мерки за техното здраве, живот, да се подготвят с точно каква екипировка и техника да отидат.

За всички граждани!

Моля всеки, който прочете това съобщение да го сподели в социалните мрежи и да помогне за разпространяването му! 

Така всеки един от Вас ще помогне идеята да стане реалност и да постигне целта си да намали жертвите и пострадали при инциденти!