Ухапване и ужилване от насекоми

Ухапване от скорпион, черен паяк, стоножки и други отровни насекоми
Скорпионът е паякообразно отровно насекомо, което у нас се среща предимно в Южна България и е на големина колкото голям паяк. Но в тропическите страни има големи скорпиони, чието ухапване е смъртоносно за човека.
Признаци. Силни болки, много по-силни от змийското ухапване, последвани от подуване на ухапаното място. Лечението се състои в инжектиране на специфичен серум.
Първа помощ. Ухапаното място веднага да се наложи с дебел глинен компрес, забъркан най-добре с оцет, който да обхване голяма част от засегнатия орган – например, ако е бил ужилен пръст, компресът трябва да стигне до лакътя (вместо казания компрес ръката може да се държи потопена за известно време в глинена кал в много голям съд и ще се получи облекчение и спиране на болката), или с топла лапа от настъргани сурови картофи, сварени с малко мляко, или с торбичка попарена лайка, или с дебели компреси, натопени в чай от лайка, или пък при опасност от инфекция да се направи гореща баня (42–45°С за 20–30 минути) с чай от лайка и слез по равни части. Банята може със същия успех да се замести и с дебели компреси, натопени в същия чай. Местните компреси е най-добре да се съчетават и с коремен компрес, натопен в хладка вода, който се сменя всеки 2 часа.

Ухапване от пчели, оси, стършели, паяци и други насекоми
Признаци. Ужилването на пчелите, осите, стършелите, паяците и другите насекоми е слабо отровно и причинява само възпаление, оток и силни болки.
Първа помощ. Щом се почувства ужилването, пострадалият трябва да започне да разтрива силно и бързо ухапаното място първо с ръка, а след това с листа (по-добре накълцани) от някое миризливо растение – например магданоз, невен, слез или живовляк, а още по-добре е да се натърка с кромид или чеснов лук или пък да се наложи с ягоди или парче ябълка и друг подобен плод.
Също много помага намазването на ужиленото място с амоняк, с разтвор от сода бикарбонат или от оцет със сол по равни части. Това разтриване предотвратява отичането и намалява болките.
Ако жилото е останало в раничката, трябва да се извади с помощта на пинцета или игла, предварително обгорена на пламък. То може да се изсмуче и веднага да се изплюе.
Налага се с памук, натопен в една от следните смеси: лимонтозу (винена киселина) – 1/2 чаена лъжичка, смесена с 1 чаша от 150–200 г вода и оцет наполовина; или 1/2 чаена лъжичка нишадър на прах, 1/2 чаена лъжичка лимонтозу, оцет или ракия 200 г. Отокът се налага 5–6 пъти на ден, докато спадне и раната оздравее. Ухапаното място може да се мокри и налага и само с нишадър, разтворен във вода.
Много полезно е да се поставят върху възпалените места още компреси от влажна чиста глина, разбъркана с оцет, или млечни компреси, натопени в студена вода с оцет наполовина, а още по-добре, ако са натопени в сок от краставица (компресите се слагат, докато отокът съвършено спадне) или пък да се наложи със селски хлебен квас (вж. „Лапи”, т. І), който има това предимство, че предпазва раната от инфекция. От квасеца замърсената рана почернява, след това се очиства и оздравява.
Ако на пострадалия се повиши температурата, тогава горното лечение трябва да се съчетае и с поставяне дневно по 2–3 коремни компреса, натопени в хладка вода (държат се по 2–3 часа), или пък да се правят по 2–3 коремни бани (30–25°С за 10–20 минути).

Ужилване в гърлото обикновено става при небрежно ядене на неизмито грозде със забутани в него пчели или оси или при спане с отворена уста, след като са ядени плодове.
Признаци. Силни болки в гърлото, придружени от чувство на задушаване и повръщане. Това ужилване е опасно поради възможността да настъпи задушаване, затова болният трябва да постъпи веднага в медицинско заведения, където да се лекува от специалист при готовност да се направи трахеотомия.
Първа помощ. Веднага да се даде на пострадалия да изпие 1 супена лъжица счукан чесън, разбъркан с винен оцет. След това да му се направи парна баня на главата, последвана от меняваща баня на краката и коремен компрес, натопен в хладка вода, съчетан и с налагане на шията с торбичка с хладък селски хлебен квас или с прясна извара – държат се, докато мине болката.