Участие на СБС в Трявна ултра 2018

За трета поредна година, в която се включава Съюз на българските спасители като доброволци-спасители в мащабното събитие, което се провежда в гр. Трявна – „Трявна Ултра“, организирано от Irun. Уникално изживяване, едно приключение, което всеки трябва да усети и емоции, които да изпита. 

Съюз на българските спасители ще са на разположение за 14 и 15 юни, 24 чasa ще се грижат за сигурността и безопасността на участниците, доброволците, организаторите и всички останали. 

Интервю г-н Костадин Карамитов председател Съюз на българските спасители:

Представи ни се.
Казвам се Костадин Карамитов роден съм в град Сандански, където съм завършил гимназия, а след това бях приет да уча в Колеж по охрана и сигурност гр. София. Завърших бакалавъра си като мениджър по сигурността в НБУ. Преминал съм десетки курсове в сферата на сигурността и безопасността, както и често посещавам семинари, конференции и събития в сферата на сигурността, това е моят живот и това е най-важно за мен моите близки, приятели и всички останали да се чувстват сигурни и в безопасност. Работя от 2010 година в сферата на сигурността. През 2011 година учредихме организация Съюз на българските спасители, която и дейност е насочена в спасяването на хора, които имат нужда. Смятам, че енергията, която имам уменията и силата вместо да ги влагам в нещо безсмислено да бъдат вложени там където ще има значение и ще бъдат използвани рационално.
Дейността на организацията е да помага на пострадали при бедствия, катастрофи и извънредни ситуации, както и да оказва пълно съдействие на специализирани спасителни служби и служби за сигурност. Рая за мен е в Планината, там е мястото където истински си отпочивам и събирам енергия, която ми е нужда да давам на хората да бъдат щастливи. Обичам да ходя на преходи, да плувам, да карам ски и разбира се да отпускам напрежението в стрелбища. Нещото, което се надявам никога да не спирам да правя е да обикалям целия свят, да се запознавам с нови хора, с техните традиции и обичаи. От изключителна важност са близките и приятелите ми, без които няма да съм това, което съм. 

Как стана доброволец?
Доброволец. Бих казал, че това е непознато понятие между много хора в България, а между други изобщо не разбират смисъла на доброволеца. Аз съм доброволец бих казал официално, от както създадохме Съюз на българските спасители и да ви кажа съжалявам, че преди това не съм участвал като доброволец в други организации. Това чувство да бъдеш полезен, да променяш в по-добро, да помагаш на нуждаещи се е неописуемо! Ще кажа само едно, всеки един трябва да пробва, да усети това чувство, при доброволците можете да срещнете само позитивни и усмихнати хора защото никой от тях не е отишъл насила или по задължение, всеки от тях е там за да се забавлява, да се запознава с нови хора, да споделят общи интереси и да бъдат полезни!

Разкажи ни интересна случка от твое доброволстване.
Ще разкажа една случка точно след Трявна ултра 2017 година. Тръгнахме от Трявна привечер посока София след доброволостване на iRun, докато си пътувахме и споделяхме емоциите си с колегите от СБС попаднахме на колона от коли. Спряхме и решихме да чакаме докато колоната тръгне, но тя не тръгна повече от 10 мин. Първоначално помислихме, че има ремонт на пътя, но колите в другата лента също минаваха рядко. Това ни накара да се зачудим и да проверим, какво се случва по-напред защото видимостта ни беше ограничена. Потеглихме бавно с включени аварийни светлини за да проверим, какво се случва. Точно след завоя, който ни ограничаваше видимостта видяхме камион, който с ремаркето си е затворил цялото платно за движение. Наистина нямаше начин как да се премине през него. Усещахме адреналина в нас, ускорихме скоростта на колата за да достигнем до камиона възможно най-бързо бяхме сигурни, че инцидента се е случил буквално минутки преди ние да пристигнем. Нямаше нито полиция нито пожарна, излязохме от колата и преминахме от другия край на камиона там беше пристигнала една линейка, която току що беше качила шофьора. Отидохме при медиците легитимирахме се и предложихме помощта си, човека беше в съзнание за щастие, но инцидента си беше страховит, този голям камион с ремарке как се е обърнал така и блокирал движението. Пристигна автомобил на полицията, но той не беше извикан, чрез 112, а просто случайно се е натъкнал на инцидента оказахме му съдействие къде се намираме, чрез GPS и да съдейства за по-бързо пристигане на пътна полиция. Най-интересното е, че всеки питаше нас за всякакви въпроси, а ние се намирахме на територия непозната за нас край Ловеч, с. Малиново, след като си тръгнахме всички коли от колоната потеглиха след нас без ние да го каним или те да ни попитат. Чрез GPS-а с който разполагаме заобиколихме през селата за да тръгнем към София и когато погледнахме в огледалото за задно виждане видяхме как над 100 коли караха зад нас с нашата скорост и където намалим или ускорим те правиха същото. Никой не ни изпревари въпреки, че се движихме твърде бавно, след като изведохме колоната до главния път всеки, който ни изпреварваше ни пускаше аварийни, това което си обяснявахме, че явно е за благодарност, може да е било и за друго, но важното е да сме живи и здрави.

Как научи и реши да се включиш в Трявна Ултра?
Хаха… Това е много интересен въпрос. Случайно попаднах на една картинка в социалната мрежа, която беше публикувана от сега вече мой голям приятел Стилян Маркович, с който започнахме дискусия за картинката и от там се запознахме напълно дистанционно, след това разказах на организацията СБС, която идея явно му допадна и ни покани като доброволци да участваме в едно приключение наречено Трявна Ултра. Разбира се за трета поредна година ще бъдем част от доброволците с удоволствие. 

Дай причина и съвет за всеки желаещ да опита доброволстване.
Хора ще ви кажа само едно. Трябва всеки един от вас да опита, да пробва, да се включи, да бъде част от нещо толкова силно, разбирайте го както искате „силно“ като усещане, емоция, енергия или нещо друго. Но ей за това всеки казва „живота е толкова кратък, трябва да опитаме от всичко“, ами да ОПИТАЙТЕ! Опитайте от незабравими емоции изпълнени с уникални спомени, които ще останат ваши завинаги и няма кой да ви ги вземе това трябва да опитате, лично го препоръчвам!

www.tryavna-ultra.com

www.irun.bg