Топлинен и слънчев удар

Предразположеността на всеки човек към прегряване (особено в горещото време) зависи най-вече от два фактора: продължителността на прекараното на слънце време и общото му здравословно състояние. Извън тях, най-лесно податливи на това състояние са децата и възрастните хора, както и (независимо от възрастта) страдащите от хронични сърдечно-съдови, белодробни и бъбречни заболявания. Употребата на някои медикаменти също увеличава риска.

Какво представлява топлинния/слънчевия удар.
На практика това е последната и най-тежка форма на хипертермия (прегряване на тялото), водеща до увеличаване на телесната температура и съпроводена от различни физиологични и неврологични симптоми. Терминът често се използва неправилно при форми на прегряване, които са “по-невинни”. За разлика от тях топлинният удар е животозастрашаващо състояние, което може да се окаже фатално, ако не бъде правилно лекувано. Човешкото тяло в нормално състояние генерира топлина, която е резултат от метаболизма. Организмът е способен да се освобождава от излишната топлина – през кожата и чрез процеса на изпотяване. Ако обаче са налице анормални фактори като много висока температура и/или влажност, продължително излагане на силно слънце, тялото не успява да се справи с натрупващата се топлина чрез естествените си защитни механизми. Друга причина за топлинния/слънчевия удар може да бъде дехидратирането (липсата на достатъчно влага в клетките). То води до неспособност на тялото на изпотява с нужната скорост, което води до повишаване на температурата в него.

Кои са симптомите
Различните хора могат да проявят различни симптоми на прегряването. Каквито и да са те, в повечето случаи се проявяват постепенно, но има и случаи, когато състоянието се влошава внезапно. Най-често срещаните симптоми на прегряването в резултат на топлинен/слънчев удар са: – висока температура; – намалено или напълно липсващо изпотяване, съпроводено със зачервяване и/или изсъхване на кожата; – ускорен пулс; – повръщане; – затруднено дишане; – нетипично поведение; – халюцинации – състояние на тревожност, превъзбуда; – липса на ориентация; – припадъци; – кома. За сериозността на състоянието не бива да се съди по броя налични симптоми!

Как да окажем първа помощ
При състояние на прегряване или топлинен удар навременното вземане на мерки е от изключително значение, защото така могат да се избегнат трайни увреждания на някои органи. На първо място – пострадалият трябва да бъде охладен. За тази цел го поставете на сенчесто, прохладно и проветриво място. Махнете дрехите и се опитайте да го охладите незабавно, като го напръскате или обтриете с хладна вода и поставите лед под мишниците и на челото и слабините (не и върху главата!). Следете температурата му и ако тя не спада достатъчно (под 38,5-39 градуса) незабавно потърсете бърза помощ. Дори тя да не пристигне незабавно, специалистите могат да ви дадат указания какво да направите междувременно в зависимост от състоянието на пострадалия.

Какво можем да направим у дома
Домашните мерки са подходящи и достатъчни само при състояния, които не надвишават средна степен на прегряване. По-тежките състояния трябва задължително да бъдат лекувани от специалист! При до средна степен на прегряване: – починете си на хладно, сенчесто и проветриво място; – приемайте повече течности (в такова састояние са препоръчителни и различните спортни напитки като Gatorate и Isostar, защото освен вода те възстановяват и недостигащото количество соли); – съблечете се; – не приемайте никакви течности, съдържащи кофеин и алкохол (включително и бира); При силно прегряване (слънчев/топлинен удар): – преместете пострадалия на хладно и проветриво място и незабавно се обадете на бърза помощ; – овлажнете кожата на пострадалия или го поставете под хладен душ; – давайте му течности (ако състоянието му позволява да ги приема).

Кога задължително да потърсим бърза помощ
Като при всички другисъстояния, трябва да потърсите намесата на специалист, ако не сте сигурни на какво точно се дължи състоянието на пострадалия или то е видимо тежко, както и ако не сте наясно какво бихте могли да направите, за да го облекчите. Обадете се на лекар, ако: пострадалият не е в състояние да приема течности, както и ако не е в състояние да ги задържа; ако е налице дезориентираност; ако има затруднено дишане; ако пострадалият има някакво хронично заболяване. Ако са налице симптоми на слънчев/топлинен удар (обяснени по-горе), т.е. на най-тежката форма на прегряване. При леки и средни форми на прегряване също трябва да потърсите бърза помощ, ако: – има загуба на съзнание или намалена ориентация; – налице е болка във или под гърдите; – пострадалият не може да приема сам течности; – повръщането не спира; – температурата е над 39 градуса и не спада, а при някои хора дори се повишава; – пострадалият има някакво хронично заболяване, което може да доведе до непредвидими усложнения.