Сигнали и сигнализация в екстремни ситуации

Иронията на оцеляването е в това, че независимо от всички планове, подготовки и умения, които сте научили за това да останете живи сред дивото, истинското ви желание всъщност е да се приберете у дома. Инструкторите по оцеляване имат склонността да романтизират оцеляването, като ви учат на много отлични, понякога висши умения, които да ви помогнат да живеете възможно най-дълго в изолирани райони, но истината при една истинска ситуациа на оцеляване е, че ще сте изплашени, гладни, уморени и премръзнали. Ще искате просто да се измъкнете от този кошмар.Уменията за сигнализиране може да се окажат ключа към вашето скорошно завръщане у дома. Водят се спорове кой аспект на оцеляването трябва да е с основен приоритет, но може би най-правилното е веднага след като осигурите своята безопасност и вече сте подсигурили подслона си, следващата ви стъпка да е подготвите методите си за сигнализиране. Тъй като никога не можете да сте сигурни кога ще се появят евентуалните спасители, то трябва да сте готови да подадете сигнал по всяко едно време. Ще сте късметлии ако ви намерят бързо, но реално може да минат часове, дни и дори седмици преди някой да забележи сигналът ви. Сигнализиращите устройства се разделят основно на две категории: насочени сигнали, които трябва да бъдат видени или чути от преминаващите наблизо хора, итехнологични сигнали, които изпращат информация за вашето местоположение и състояние към някой, който е на огромно разстояние от Вас.

Насочени сигнали. 
Насочени сигнали са тези сигнали, които трябва да бъдат видени или чути от целта(човек, който минава пеша, със самолет или лодка например), за да бъдат ефективни. Устройствата, които ги изпращат, могат да бъдат готови за експлоатация, както и такива, които трябва да си направите сами. Ако използвате визуален сигнал, който трябва да бъде видян от преминаващ самолет, позиционирайте го на чисто и равно място, което се намира на възможно най-високият терен. Помнете, че ако бъдете забелязан от самолет, той най-вероятно няма незабавно да се приземи. Уверете се, че пилотът ви е забелязал. Това може да се разбере по действията му, които включват ниско летене, хвърляне на съобщение, поклащане на крилете на самолета или проблясване на светлините.Независимо от това какъв по вид сигнализация изготвите, трябва да знаете как да го използвате и това да стане в най-кратки срокове. Може да разполагате само със секунди, а пропуснатата възможност да струва животът ви.

Готови за използване сигнализиращи устройства. 
Готовите за използване сигнализиращи устройства са едни от най-практичните сред пустошта, защото те обикновено са продукт на някакъв вид технологична иновация. В комплекта ви за оцеляване трябва да се намира поне едно от тях.

Сигнално огледало (хелиограф).
Отблясъкът от сигналното огледало в ясен, слънчев ден може да бъде забелязан дори от около 80 км разстояние! Сигналното огледало може да бъде използвано и в облачни дни и на лунна светлина, но с по-малък обхват. Истинските сигнални огледала се произвеждат с малка дупка в средата, но всяко едно огледало или материал с добри отразяващи свойства (например парче метално фолио) може да бъде използвано със почти същият успех. Застанете с лице към мишената и протегнете към нея ръката си така, че дланта да се намира точно под нея. С другата си ръка, държаща огледалото близо до лицето ви, насочете отразеният лъч светлина точно върху ръката си. Движете внимателно огледалото нагоре и надолу бързо. Заради обхвата на сигналното огледало, Вие ще можете да сигнализирате на всеки самолет, който можете да забележите независимо от това колко далеч ви се струва той. Международно разпознаваемият сигнал SOS е три къси проблясвания, последвани от три по-дълги, които пак са последвани от три къси. Основният принцип е, че колкото е по-голямо огледалото – толкова повече светлина то би отразило. Стъклените огледала отразяват светлината по-добре от който и да е друг материал, но също така са едни от най-лесно чупещите се. От друга страна, металните огледала (включително неръждаемата стомана) се драскат лесно и са податливи на корозиране, особено в присъствие на солена вода.

Сигнално огледало (хелиограф).

Използване на сигнално огледало с отвор за прицелване. 
1. За да използвате ефективно сигнално огледало с отвор за прицелване, дръжте го близо до лицето си. През дупката до лицето ви достига лъч светлина. Можете да го видите, защото този тип огледала са двустранно огледални.
2. През отвора виждате също така и своята мишена. Движете огледалцето така, че светлото петно от светлина върху лицето ви да попадне точно в дупката по средата, като следите и за това, мишената да е също в нейният център. Когато това стане може да сте сигурни, че отразеният от огледалото лъч осветява мишената. 

Използване на сигнално огледало.

Използване на сигнално огледало без отвор за прицелване.
1. Застанете срещу мишената и протегнете ръката към нея, като държите пръстите нагоре. Дръжте огледалото близо до лицето си и насочете светлинният лъч към пръстите си.
2. Движете внимателно огледалото нагоре и надолу бързо. Пръстите на ръката ви трябва да са точно под нивото на мишената.
3. Друг начин е да разтворите пръстите на ръката си така, че да се образува процеп, в който да “държите” мишената. Осветявайки този процеп с отразеният лъч, вие ще сигнализирате успешно мишената.

Използване на сигнално огледало без отвор за прицелване.

Химични сигнали.
Калиевият перманганат е пример за химикал, който може да бъде използван за направата на временен знак във водата или малко по-траен такъв върху сняг (оцветява снега в пурпурно), който да сигнализира спасителните екипи.

Химични светлини.
Някой компании произвеждат химични светлини, които да се използват в ситуации на оцеляване, но те не са особено ярки и обикновено не могат да бъдат видени на повече от миля разстояние. Химичните светлини се забелязват най-добре, когато са разпръснати в големи дъги или криви. Всички от тях имат ограничен срок на съхранение и действието им преминава бързо след излагането им на въздух.

Сигнални ракети и “свещи”.
Сигналните ракети са ефективен начин за сигнализиране и са спасили живота на много хора по цял свят. Действието им обаче е кратко, затова ги използвайте само ако сте сигурни, че някой ще ги види.

Сигнални светлини.

Електрически светкавици.
Нямат същия периметър на действие като този на сигналното огледало, но работят на същият принцип и са особено практични през нощта. Внимавайте да не прахосате зарядът на батериите. Няма нужда да присветвате със светкавицата през цялата нощ, покачени на накое дърво, ако наблизо няма никой, който да я забележи.

Лазерни фенерчета.
Лазерните фенерчета са една стъпка по-напред от обикновените – с по-мощен, цветен и видим от далече лъч. Друго предимство на лазерните фенерчета е, че те са компактни и дълготрайни.

Лазерни фенерчета.

Сигнали, които можете да направите сами.
Ако имате нещастието да се окажете без готови за използване сигнални устройства, все още съществуват няколко възможности, които да използвате. Те са също толкова ефективни като предходните, но изискват полагането на повече усилия и капризни спрямо ресурсите и условията на средата, в която се намирате.

Сигнален огън.

Как да изготвите сигнален огън:
1. Започнете с изготвянето на тринога от три дървени стебла.
2. Ако имате излишно парче въже, оплетете го на известно разстояние от основата на триногата, за да направите платформа. Платформата може да се изготви и от по-тънки клонки и стебла. Върху нея натрупайте сухи, бързо горящи материали, като например брезова кора. Върху тях поставете произвеждащи пушек материали, като влажен мъх, гнило дърво, гума или пластмаса.
3. Запалете сигналният огън когато смятате, че самолетът или преминаващите наблизо други сухопътни или плавателни съдове могат да го забележат.

Сигнален огън на тринога.

Дърво-факла.
Това е разновидност на сигналният огън, при която самотно стоящо дърво се запалва във вид на факла. Най-лесно се запалват мъртвите правостоящи дървета, но живите и зелени такива също мога да бъдат изполвани за същата цел, особено тези, които съдържат смола. Хартиените брези са много добри дървета-факли – тяхната тънка кора се запалва много лесно.За да превърнете дърво в сигнален огън, поставете сухи клонки и треви върху ниските му клони и ги запалете. Пламъкът ще се движи нагоре и ще запали листата над него. Когато правите дърво-факла, избирайте такова, коет е самотностоящо и отдалечено от останалите дървета, за да не направите горски пожар! Въпреки че сигналните огньове са най-често използваните начини за сигнализация, които можете да направите сами, съществуват и други ежедневни (обикновено неочаквано подходящи) предмети, които да използвате като сигнализация и да увеличите шансовете си да бъдете намерен.

Сигнализиране с Дърво-факла.

Сигнализиране с дрехи и парцали.
Можете да привлечете внимание върху себе си, като носите ярки цветни дрехи, които да ви открояват от заобикалящата среда (флуоресциращото оранжево е най-добро). Ако няма риск те да бъдат намокрени или отнесени от вятъра, разпънете някои от тях върху близките храсти. Завържете яркооцветен парцал или дреха и върху убежището си.

Наземни сигнали.
Когато сигнализирате със знаци по земята, изберете открито пространство, което може да бъде забелязано лесно от въздуха. Запомнете, че нещата изглеждат много по-малки, когато са погледнати от въздуха, така че размерът има значение. Правете всичко колкото се може по-голямо.

Земни сигнали.
Оранжевите торби за смет, които е добре да вземете в комплекта си за оцеляване имат толкова много приложения. Те могат да се превърнат в отличен наземен сигнал, тъй като ярко контрастират със всяка една земна повърхност. Поставете ги разпънати на добре видимо место и ги затиснете добре с камъни, за да привлечете вниманието на преминаващите самолети. Ако нямате такива найлонови пликове, опитайте с оранжева или жълта предупредителна лента (използва се при отцепване на местопроизшествия и ремонтни дейности), алуминиево фолио или какъвто и да е ярък и отражаващ светлината материал. Можете да напишете SOS или HELP, тъй като са международно разпознаваеми думи, но това ще изисква повече усилия. Ако нямате материалите или енергията да го направите, едно голямо V или X може да свърши същата работа. Ако в екипировката си нямате нищо, което да се превърне в традиционен сигнал, можете да използвате естествени материали за да привлечете внимание върху себе си.Използвайте камъни, трупи, храсти, морски водорасли или клони, оформени в думи, стрелки или каквито и да било други подходящи знаци. Ако нямате под ръка нито един от тези материали, все още можете да изготвите сигнализация, като разчистите или изгорите тревите, храстите и другите покриващи земята материали, или дори да отъпчете снега.

SOS върху снега.

Сигнализиране при инциденти с превозни средства.
В някои случаи ситуацията на оцеляване може да включва и превозно средство (лека кола, снегомобил, самолет или лодка). Вашето превозно средство е голямо и биещо на очи, така че ще привлече внимание. Останете със него, ако смятате, че спасителните екипи са на път към Вас. Ако успеете да превърнете превозното средство в убежище, това ще е още по-добре. Така то вече ще изпълнява две функции. Като допълнение можете да ползвате части от превозното средство за да привлечете внимание. Подредете ги така, че да се набиват на очи. Светлините и звуковата сигнализация на машината също са мощно средство за привличане на внимание. Ако свалите гумите на колата (или имате резервна), добавете ги към сигналният огън.Горящата гума изпуска гъст, черен дим. Горенето на гуми не е от най-екологичните възможни решения, но когато е въпрос на живот и смърт, това няма никакво значение. Целта ви е да оцелеете. Когато това стане, може да се посветите на някоя природозащитна кауза, за да “изкупите греха си”. Маслата и горивата също са подходящи за произвеждането на много дим, особено когато напоите парцали с тях.

Звукови сигнали.
Въпреки че звуковите сигнали не са ефективни при сигнализирането на самолети, те се справят добре при сигнализирането на наземните спасителни екипи и случайните преминаващи. Дори ако не сте сигурни че някой ви търси, няма да ви навреди ако създавате колкото се може повече шум. Един звуков сигнал, който не работи добре сред Дивото е вашият глас. Той не може да достигне достатъчно далеч. Сигналната свирка е едно много добро решение, а може би и най-доброто откъм финансова страна. Тя може да бъде чута на повече от 2 км разстояние.

Сигнална свирка.

зстрелите с ловно или бойно оръжие също могат да се чуят на голямо разстояние, но трябва да прецените за какво е по-добре да употребите патроните – за други цели, свързани с оцеляването, или за евентуалният шанс някой да ви чуе. Без значение какъв тип звуков сигнал ще използвате, международният сигнал за бедствие може да ви бъде полезен. Независимо дали удряте един в друг два метални съда, свирите със свирка или сирена, повтаряйте сигналите в групи по три, разделени от по-продължителна пауза. Това означава, че се нуждаете от помощ.

Технологични сигнали. 
За разлика от насочените сигнали, които за да са ефективни трябва да бъдат видени или чути от някой, който се намира точно във вашият район, технологичните сигнали прехвърлят вашето съобщение на огромни разстояния. Ако има място в оцеляването, където технологията се справя най-добре, то това е в сигнализацията. Мобилните телефони, сателитните телефони, двупосочните радиостанции и персоналните радио-маяци са спасили живота на безброй бедстващи приключенци.

EPIRB.

Аварийните радио-маяци, показващи местоположението ви (EPIRB – Emergency PositionIndicating Radio Beacons), аварийните предаватели (ELT – Emergency Locator Transmitters) иперсоналните радио-маяци (PLB – Personal Locator Beacons) – всички влизат в класа на устройствата, познати като“проследяващи предаватели”. Тяхната фунция е да изпращат сигнал за бедствие, който да помогне на спасителните екипи да локализират вашата позиция почти моментално. EPIRB обикновено сигнализират за морски инциденти, ELT – авиационни аварии, а PLB са за персонално ползване. Въпреки че основната идея при тези устройства е да бъдете спасен в рамките на 24 часа от активацията им, на практика нещата не стоят точно така. Особено в развиващите се нации. Там е много вероятно никой да не следи сигналите, изпратени от вашето устройство, или пък да ги улови, но да не знае какво точно представлява.

ELT.

SPOT Сателитен комуникатор.
За пръв път произведен от SPOT Inc., този сателитен комуникатор е едно от най-великите технологични иновации, навлезли през последните години в света на ентусиастите-пътешественици и “оцеляващите”.