Пресконференция на СБС пред БТА

Днес 15.12.2017 година се проведе Пресконференция в Българска телеграфна агенция за представяне на информация за създаване „Гражданска система за уведомяване при бедствия катастрофи и извънредни ситуации“. 

На пресконференцията присъстваха председателя на СБС г-н Костадин Карамитов, координатор за гр. Кюстендил Бисер Стаменов, координатор за гр. София, кв. Хиподрум Мартин Иванов и маркетинг мениджър инж. Соня Василева представител на фирмата, която ще програмира системата StudioWeb. 

Всички журналисти и гости бяха запознати с начина на работа и бяха представени примери, кога може да се използва мобилното приложение.

Става пътнотранспортно произшествие, създава се колона от автомобили, има пострадали (които са с опасност за живота си) в колоната по-назад от автомобили може да се намира лекар, парамедик, спасител или човек преминал курсове за долекарска помощ, не знае напред от него, какво се е случило, но може да се отзове за много кратко време и да окаже адекватна помощ и да запази живота на пострадалите. 

Друг пример, при свлачище, което затваря пътен участък, който отново блокира движението. Първия пристигнал при подаване на сигнал може да привлече хора, които могат да помогнат с инструменти, които носят у тях или да предупреди други, които предстои да преминат през този участък , в такъв случай те ще могат да предприемат алтернативен маршрут. 

Пожари или наводнения при възникване ние всички разбираме на следващия ден или след няколко часа по новините, а в такъв случай ще можем да разберем на момента, да се организираме и да помогнем докато все още не е разрастнал пожара или наводнението не е достигнало до нас.

Статистика:

От началото на годината са станали над 6302 произшествия в тях са загинали 628, а ранените са 7924 по последни данни на МВР.

През изминалите години загиналите са:

За 2016 – 708

За 2015 – 708

За 2014 – 661

За 2013 – 601

За 2012 – 601

За 2011 – 657

За 2010 – 776

Да не забравяме и влаковата катастрофа в Хитрино, където загинаха 7 души, а 29 бяха ранени.

Тук искаме да отбележим, макар и редки мащабните катастрофи например на 8 октомври 2015 година на Витиня (автомагистрала Хемус) бяха катастрофирали 50 автомобила, в които има една жертва и двама тежко ранени.

Верижната катастрофа на магистрала Тракия около 40 автомобила са се сблъскали и в двете посоки, което причини огромно задръстване, тук ранените са 31, от които 5 деца.

Няма да забравим и ада на „Тракия“ десетки коли пометени от виелица миналата година на 30 декември. Инцидента е в района на отбивката за град Карнобат, област Бургас. Пострадалите не бяха малко, а всичко това може да се сигнализира навреме на пътуващите в тази посока и евентуално да предприемат или обходен маршрут или да спрат за почивка за да не се натъкнат на инцидента и да пострадат.

Наводненията, никак не са рядкост. Язовири със скъсани стени преливащите реки и отново жертви, изчезнали хора цели села потопени под вода, спасителни акции.

През 2012 година наводнението в село Бисер взе 10 жертви.

През 2014 година град Варна кв. Аспарухово взе 13 жертви, сред тях 4 деца.

Наводнението никак не е за подценяване и в Мизия през 2014 година

25 октомври 2017 година водната стихия в Бургаско отне живота на 3-ма души.

Скорошен пример ще дадем и за свлачището, което рани двама и отне един човешки живот на 2 декември тази година.

Ако се върнем назад във времето си спомняме за Земетресението, който епицентъра беше в Перник на 22 май 2012 година. Жертви нямаше, но пострадалите бяха десетки.

Пожара във Витоша все още не е забравен от 2012 година.

Искаме да обърнем внимание и за пожара през 2015 година над Рилския манастир. Бяха активирани спасителните ни служби, имаше нужда от доброволци, бяха изпратени хеликоптери, техника, пожара се разрастваше бързо и имаше опасност да достигне до Рилския манастир.

Пожара в Кресненското дефиле е един от многото случващи се всяка година пожари. Ние бяхме там, ние видяхме с очите си за първи път нещо толкова мащабно. Предполагаме, че ако системата бъде факт ще може светкавично да се реагира и да се локализира подобен пожар за да можем да спасим и предпазим хора, домове, природа и всичко останало. 

Можете да гледате цялата пресконференция на този линк: http://spasitelbg.com/video/preskonferenciq-na-sbs-pred-bta-1202