Нараняване с нож в областта на ръката

Наранявания с нож.
Без съмнение ножът е един от най-използваните и практични инструменти, когато става дума за по-дългосрочно пребиваване сред природата и особено в заниманията с Бушкрафт. Добре поддържаният нож е почти винаги с бръснеща острота, която улеснява работата с него. За нещастие при непремеренно движение или случайно изплъзване, именно тази така желана острота може да ви донесе доста неприятности с едно дълбоко, неприятно, а понякога и опасно порязване. Колкото по-опитни ставате в използването на ножа, толкова по-малко вероятно е да се порежете, но все пак тази вероятност никога няма да изчезне. Ето защо е добре да обърнем малко внимание на третирането на най-честите наранявания с нож, които можете да получите при заниманията си сред природата. Най-честите порязвания с нож (дори да спазвате правилните техники за безопасност) са по палеца и показалеца на ръката, която не държи ножа (фиг.1, а). Често срещани са и пробивни рани в дланта (фиг.1, с), получени при изплъзването на острието, когато обектът, върху който се работи е положен в дланта. Освен това, стискането на дръжката, особено ако тя е с неудобна форма и сечение, може да предизвика болезнени мазоли и пришки в определени участъци на дланта (фиг.1, b), след неколкочасова работа с ножа.

фиг.1 Най-честите наранявания с нож на ръката. Винаги подържайте ножа и ръцете си чисти. Винаги, когато носите нож, носете и малък пакет за първична медицинска помощ, който да е специализиран за третиране на рани и порязвания! Той трябва да съдържа превързочни материали (лепенки, незалепващи превръзки, марли, бинт), антибиотичен мехлем или други антисептични препарати за промивка (йод, спирт и т.н.). Антибиотични мехлеми често се използват в офталмологията (маз за очи) и обикновено са в малки тубички, които са идеални за целта. Вземете си банеоцин, тетрациклин или нещо от този вид.

Лепенки.

Бинт Марлен.

Тетрациклин-маз.
Колкото по-бързо затворите или превържете раната, толкова по-малко ще е болката, и толкова по-бързо ще зарастне тя. Кислородът във въздуха дразни нервните окончания в отворената рана. Има два често срещани типа порязвания с нож: Първият е, когато порязването е под прав ъгъл спрямо кожата (право навътре в плътта). За да заздравее бързо този тип порязване, раната трябва да бъде затворена. Модерните лепенки (например тип “пеперуда”), хирургични лепила и превързочни материали са толкова ефективни, че дори може да не се наложи тя да бъде зашивана. Ако обаче раната е замърсена, или порязването е извършено под вода, то тя трябва да се лекува “отвътре-навън”, което е по-трудно, и отнема повече време. Другият тип е т.нар. “капаче”, образувано при порязване под ъгъл. Този тип рани могат лесно да бъдат затворени просто с натиск. Всички чужди тела и въздух под “капачето” трябва да бъдат премахнати, защото ще попречат на бързото заздравяване. Първостепенната задача при всяко едно порязване, е да се спре кървенето. Това може да стане с прилагането на натиск и издигането на порязаното място на по-високо. Принципно директният натиск върху раната, при който плътно се притискат двете й повърхности, би трябвало да прекрати всяко едно кървене, причинено от порязване с нож без да се налага да бъде притискан голям кръвоносен съд в отдалечено от нея място. Когато се порежете е добре за момент да оставите кръвта да потече малко от раната.Така тя ще “измие” навън евентуално попадналите заедно с острието в раната чужди тела и микроорганизми. Някои хора първоначално реагират със смучене с уста на получената рана. Въпреки, че слюнката има известни антисептични свойства, тази практика е лоша, защото понякога в устата може да се намират и нежелани бактерии, които да инфектират раната!

фиг.2 Оставете за малко кръвта да потече. Следващата стъпка е незабавно да се съберат и притиснат един към друг двата ръба на раната (фиг.3). Притискането при неголеми порязвания може да продължи около 10-15 минути, а при по-сериозни – до половин час.

фиг.3 Приложете натиск за затваряне на раната. Ако след преустановяване на натиска кръвотечението не се възобнови, значи сте се справили добре. Ако отново се отвори, можете да изпозвате лепенки за безшевно затваряне на рани(“Steri-Strip”, “Пеперуда”). Сега е време да се превърже раната.Оградете я с тънка ивица антибиотична маз (Фиг.4, а), за да я предпазите от инфектиране.

Steri-Strip Безшевно затваряне на рани.

фиг.4 Поставете антибактериален мехлем. След като изминат няколко часа, е време да смените превръзката. Незалепващите превръзки би трябвало да се отделят от раната, без да я отворят наново. Ако участъкът на порязването е приемливо чист, не го промивайте, особено ако това е само, за да премахнете засъхналата кръв! Така рискувате само да замърсите раната. Промивайте само когато с това си действие бихте премахнали от раната повече материал, евентуален източник на инфекция, отколкото бихте внесли. Вместо това можете да нанесете отново антибиотична маз в кръг около раната. Ако все пак ви се наложи да промивате, то запомнете, че това се извършва от центъра към периферията, като по скоро раната се облива, а не се разтърква!

Незалепваща превръзка.
Когато почивате или спите заменете плътната и издръжлива дневна превръзка с лека и рехава такава, която е поставена по-свободно и позволява по-добра циркулация на въздух около раната. Ако имате възможност, премахвайте превръзката и излагайте раната на слънчева светлина. Приемането на по-високи дози витамин С (шипки, чай от борови иглички) също ускорява зарастването. Обикновените превръзки трябва да бъдат сменяни редовно. Трябва да внимавате обаче, когато го правите, защото има голяма опасност при това действие отново да отворите раната. Това не е никак добре за бързото й зарастване. Когато нямате под ръка нищо подходящо, то можете да превържете раната с чисто парче плат, напоено със смола от иглолистно дърво (най-добре от ела). Такава превръзка се оставя върху раната до заздравяването й, защото е малко вероятно под нея да се зароди инфекция. Това са основните неща при третирането на рани от порязвания с нож. Ще се радвам, ако в коментарите добавите и неща, които смятате за важни, но проуснати. И все пак, пожелавам ви всичко това да ви се налага изключително рядко да го прилагате на практика!