Намаляне на риск от инфекции през лятото

Лятото е сезонът на морските плажове и басейните. За съжаление колкото да е приятно това, през топлия сезон рискът от гъбични и бактериални заболявания на се увеличава драстично.

Гъбичките по краката и ноктите са най-често срещаният проблем, особено този сезон. Ако спазвате тези няколко правила рискът да се заразите значително ще намалее:
– Не ходете боси по плажа.
– Не обувайте чужди обувки и/или джапанки.
– Не носете затворени обувки на бос крак,защото влажната среда е най-подходяща за развитието на гъбични инфекции.

Вагиналните гъбички са сериозен проблем и в някои случаи могат да бъдат опасни. Началните симптоми са обриви и сърбеж. При късно откриване на заболяването при някои дами е възможно да се стигне до тазово-възпалителна болест и дори стерилитет. За да избегнете нежеланите последствия:
– Уверете се, че басейнът, в който влизате се дезинфекцира редовно.
– Спазвайте добра лична хигиена.
– Внимавайте какво спално бельо и какви кърпи използвате, когато сте на почивка.
– Посещавайте гинекологът си на всеки 6 месеца, за да сте сигурни във вашето здравословно състояние.

Циститът най-често се появява в случай на простуда. Не подценявайте обаче летния сезон, особено когато сте на почивка. Студените вечери край морето лесно могат да ви допринесат за появата на цистит. Внимавайте и с басейните,защото в много от тях се крие бактерията Ешерихия коли, която е един от причинителите на неприятното заболяване.

Стомашно-чревните инфекции възникват най-често след употреба на храни, заразени с чревни микроби от мухи и хлебарки, прием на вода от нерегламентирани водоизточници, консумация на не добре измити плодове и зеленчуци. Основни симптоми на стомашно-чревните инфекции са повръщането и диарията. За да не се стига до тях:
– Мийте ръцете си редовно,задължително преди приготвяне на храната и преди хранене.
– Не допускайте влизането на мухи и други насекоми на мястото, където държите хранителните продукти.
– Не използвайте замърсени водоеми за спорт, плуване или риболов.

По време на почивните дни всички искаме да се насладим само на приятните емоции, но за да се забавляваме трябва да сведем риска от неприятните летни инфекции до минимум. Мислете за здравето си и се наслаждавайте на прекрасните емоции,които ви очакват.