Най-опасните професии в света

Няма срамна работа, но има страшна работа. И то не в смисъла на „яка“, а в смисъла на яка опасна такава. Работа, при която всеки ден е на ръба и да се прибереш вкъщи, когато вечерта смирено гасне си е чист късмет.
Вижте няколко от най-опасните професии.
1. Бреговата охрана и спасителните служби – Имайки работа с водните стихии, спасителите отиват там откъдето всички останали бягат и рискуват живота си спасявайки хора в беда. Благородно, но крайно опасно.
2. Нефтени сондьори – Тази професия не е за всеки. Хората избрали да си вадят хляба с нея по 12 часа на ден имат работа с леснозапалими материали, железа и, за капак, повечето се намират извън цивилизацията на десетки и дори стотици километри от сушата.
3. Сапьори Разбира се, всяка работа, която по един или друг начин си има вземане-даване с взривни вещества си е опасна по подразбиране. В резултат от провеждането на дейности по разминиране, от 1996 до днес са загинали повече от 1000 души.
4. Въздушни ел. монтажи. Става дума за електротехници, извършващи ремонтни дейности висейки от хеликоптер. Това е строго специализирана професия и изисква специална подготовка у практикуващите я. Най-интересното е, че болшинството от дейностите върху високоволтовите далекопроводи се извършва с голи ръце.
5. Миячи на небостъргачни прозорци. Тази професия е крайно опасна, имайки предвид, че практикуващите я висят на мнооого метри над земята, разчитайки само на 1-2 въжета. За да миете прозорци по този начин също се изисква специална подготовка.
6. Пожарникари. Независимо от това, че пожарникарите са подготвени да се спарвят с каквато и да е извънредна ситуация, рискът от травми и смърт при изпълнение на служебния им дълг, е достатъчно висок.
7. Миньори. Ежегодно при изкопни дейности загиват по 50-60 човека. Това е свързано със срутванията и взривните работи по време на добива на природни ресурси, както и задушаване с метан и изгорели газове.
8. Дървосекачи. Тази работа е свързана със събарянето на високи дървета, бензинови резачки и цял набор клещата и зъбата дървообработваща машинария. По данни на статистиката смъртността в тази сфера е 1/7000. Така че внимание! Пада дърво.

Източник: div.bg