Мащабно учение на доброволци в град Сърница

На 13.09.2019г се проведе национално учение на доброволци организирано от НАДРБ на язовир Доспат в град Сърница. 

В занятието се включиха около 70 доброволци от различни формирования от страната – Белово, Вълчедърм, Панагюрище, Перник, Пловдив, Сандански, София и Сърница, както и спасители от Пещерно спасяване, Федерацията на радиолюбителите и Съюз на българските спасители. Те извършваха дейности като издирване и спасяване в пресечен терен, пожарогасене, евакуация по въжен способ, водно спасяване и първа долекарска помощ. 

Симулацията на бедствие, в която доброволците тренираха беше, че вследствие на проливни дъждове районът около язовир Доспат е силно наводнен. На образувал се от наносите остров са успели да доплуват и бедстват без храна и вода група пострадали. Преобърнати са и са наводнени автомобили. Прекъснати електрически стълбове предизвикват пожари. Група ученици са избягали от буйните води в близката гора, за да търсят безопасно високо място.

За първи път беше организирано подобно учение, а не демонстрация, за доброволци. Спасителите нямаха предварителна информация нито за мащаба на случилите се събитията, нито за броя на пострадалите или вида на нараняванията им. Спасителните екипи бяха формирани на терен от доброволци от различни градове, които не се познаваха помежду си, както би се случило в реална обстановка при действително бедствие. Така освен подобряването на личните умения на всеки от доброволците учението допринесе за усъвършенстването на работата в екип и координацията между доброволците.

От Съюз на българските спасители се включиха Костадин Карамитов – председател на СБС, Владимир Филков – координатор на Благоевград, Кирил Кирилов – координатор на Радомир и Петър Карамитов – член на УС, които се представиха на ниво и се справиха отлично с поставените им задачи.