Леки травми и наранявания

Ужилване от пчела в градината, навехнат крак на път за работа или порязване с нож при приготвянето на вечерята – това са дребни инциденти, превърнали се в част от ежедневието. За да не прераснат в по-сериозен проблем, трябва да сме запознати с основните правила за прилагане на първа помощ при по-леки травми и наранявания. Често, когато някой пострада, първото, което ни хрумва, е да потърсим помощта на лекар. Но не всяка травма се нуждае от спешната намеса на медицинско лице, а в други случаи се изисква и време, докато пристигне линейката. Затова е важно пострадалият и неговите придружители да предприемат моментални мерки срещу нараняването, защото първите минути са решаващи за по-нататъшното развитие на създалата се извънредна ситуация. Натъртване. Получава се в следствие на падане, удар с дърво, камък или друг по-тежък предмет. При натъртване тъканите са повредени, но кожата е запазена. Признаците, по които разпознаваме този вид травма, са образуван оток и болки по време на движение. Върху пострадалата област трябва да се сложи торбичка лед или да се направи студен компрес. В следващите няколко дни е препоръчително лечението да продължи с топли процедури и превръзка. Ако отокът и болката не намаляват, трябва да се обърнете към личния лекар. 

Счупване на кости. 
Това е една от травмите, при които правилното оказване на първа помощ е от особено значение. Първа помощ се прилага, за да се спестят болките от нараняването, да се избегне разместване на счупените кости и допълнително нараняване на кожата. Мястото трябва да се обездвижи, пострадалият не бива да се съблича или събува. Освен това, по-късно дрехите могат да се окажат полезни за прикрепянето. При счупване ръката се прикрепя към тялото, а ако травмата е по крака, той се прикрепя към здравия. Прихващат се две съседни стави над и под счупената кост. Временното обездвижване се осъществява чрез помощни материали – правят се шини от картон, дъски, летви, щеки. След това лекарите поемат случая.

Кръв от носа.
Причините за подобно нараняване могат да са много: високо кръвно, удар, слаби капиляри и други. Основната задача тук е да не се позволи на кръвта да се стече през носоглътката или към трахеята, тъй като отива в стомаха и може да предизвика гадене и повръщане. За целта главата на пострадалия се поставя на високо, ако е в легнало положение, а ако е изправен и не може да легне не трябва да говори или смърка. Слага се марля (може и напоена с кислородна вода) и ноздрите се стискат с два пръста. Кръвотечението трябва да спре в близките 3 до 5 минути.

Порязване с нож.
Първа помощ при по-леки травми и наранявания. Понякога, когато бързаме в кухнята, ножът се плъзва по ръката и оставя своята кървава целувка върху нея. При подобни наранявания следваме две основни стъпки – спиране на кървенето и дезинфекция на наранената област. Ако раната е малка трябва да се измие със студена вода, йод или спирт и да се покрие с чиста марля докато спре кръвотечението. Желателно е превръзката да се пази суха 2–3 дена. При по-дълбоко порязване, областта около раната се намазва с йод, а върху самата рана се поставя марля и се прави пристягаща превръзка. Как се прави тя? Превръзката трябва да е плътна, но да не притиска прекалено силно наранената област. С лявата ръка държим края на бинта, а с дясната ролката с бинт. Навиването е по посока от ляво на дясно, като се започва от по-тънката и се преминава към по-дебелата част на крайника. Предпазването на раната от инфекция е и въпрос на лична хигиена.

Ужилване от насекомо.
Най-често въпросното насекомо е от семейството на пчелите – медоносна пчела, оса или стършел. Ужиленото място може да се инфектира – повишава температурата си, зачервява се и се образува лек оток. Ако организмът е алергичен, има опасност от силна алергична реакция, затова тук трябва да се реагира бързо. Най-важното е да се намери и извади жилото. То не трябва да се дърпа рязко, тъй като към него е прикачена торбичка с отрова, която при погрешни действия може да остане в тялото и да предизвика усложнения. Най-добре е жилото да се изстърже с нокът. За да се намалят болката и отокът, мястото се намокря със студена вода. Чесънът, оцетът и лимоновият сок също облекчават, а ако сте на разходка в гората, огледайте се за листа от бъз. Това е най-силното обезболяващо при ужилване от пчели. Внимание! В случай, че ужилването е по врата, лицето или в областта на устната кухина, веднага потърсете медицинска помощ, тъй като има опасност от задушаване.