Как да окажем помощ при глътнат език

Често чуваме хората да употребяват този израз в новините, в разкази, във филми… „глътна си езика” и … Какво означава това и защо е толкова опасно и може да доведе до смърт? Може ли нещо или някой да промени фаталния изход?

Когато човек изпадне в безсъзнание, мускулите се отпускат и той не може да реагира на шум, дразнение и болка. Не може да се премести, ако не му е удобно и не може да каже, ако нещо го боли.
Езикът е мускулест орган, който също се отпуска в състояние на безсъзнание. Тогава, ако човек лежи на гръб, коренът на езика пропада назад в гърлото и запушва дихателната тръба. Човекът е безпомощен и не може да се защити или да даде знак, че нещо не е наред. Оставайки в това положение със запушени дихателни пътища, след 3 минути без кислород в мозъка започват да настъпват трайни увреждания и скоро след това човекът загива.

Кой е той? Случаен минувач… нечие дете, майка, любим, брат…
Дори в най-цивилизованите общества в света, където системата на спешната помощ е развита почти до съвършенство, хората отдавна са осъзнали, че без намесата на свидетелите на инцидента, при животозастрашаващи състояния битката често би била загубена.
В съвременна Европа, в най-развитите системи за оказване на спешна помощ средното време за пристигане на линейка на мястото на инцидента е от порядъка на 5-8 мин.
Само след 3 мин. без кислород клетките в човешкия организъм започват да загиват!

Ами аз просто минавам… по-добре да не пипам… има си лекари за тая работа…

Ако свидетел на инцидента реагира веднага като освободи дихателните пътища на пострадалия, той има шанс да дочака линейката и да оцелее.
Съвременните насоки за оказване на първа помощ в такава ситуация дават прости указания за действие. Те не изискват медицинска подготовка и могат лесно да бъдат приложени от всеки, дори от дете. Необходимо е само няколкочасово практическо обучение.

Първа помощ при безсъзнание

След като се увериш, че за теб няма опасност на мястото на инцидента, приближи се до пострадалия и коленичи до него.
Разтърси го внимателно за раменете и му извикай високо и ясно „Чуваш ли ме? Какво стана?”.
Ако той не реагира, това означава, че е в безсъзнание и ако лежи на гръб е в опасност за живота. Необходимо е да поставиш едната си ръка на челото му и да отведеш главата назад, а с два пръста на другата си ръка да повдигнеш брадичката му нагоре. В това положение, коренът на езика се опъва и освобождава дихателните пътища, така че да може да преминава въздух и пострадалия да диша спонтанно.
Не бъркай в устата му, освен ако не виждаш предмет, храна или друго, което може да причини задушаване. Не се опитвай да издърпаш езика навън. Отвеждането на главата и повдигането на брадичката е безопасен и достатъчно ефективен метод за освобождаване на дихателните пътища.
Без да отпускаш главата му, наведи се и провери дали пострадалия диша.
Ако диша нормално, но все още е в безсъзнание, за да поддържаш положението с отворени дихателни пътища, може да го обърнеш настрани в стабилно положение и с отведена назад глава.
Не забравяй да извикаш линейка на тел. 112 и докато тя дойде, периодично проверявай дали пострадалият все още диша.
Просто е. Но често простите действия правят чудеса. Могат и да спасят живот. Не се изисква нечовешки героизъм или диплома от университет. Може би само чувство за отговорност и мъничко смелост. Да се подготвиш и да не се поколебаеш да използваш уменията си в критичен момент.

Моля споделете това за да може повече хора да научат, как да окажат долекарска помощ при подобна ситуация!

Източник: offnews.bg