Интервю с г-н Карамитов за създаване на гражданска уведомителна система

1. Господин Карамитов разкажете повече приложението, за което набирате средства?

Мобилното приложение, което искам да създадем е една мечта от вече близо 3 години. Идеята ми хрумна, така както ми хрумват всички останали идеи до момента, с мисълта как мога да бъда полезен на хората с иновациите. За мен е важно да бъда в помощ на обществото винаги, когато съм имал възможност. Подобна система ще бъде полезна, както за мен, за организацията ни и за всички други хора, които са избрали същия път като мен да помагат на нуждаещи се и готови да спасяват човешки животи. Националната система, която има за основна цел  да помогне навременно и предпази много хора, смятам че е важна за обществото ни. В годините много хора ни напуснаха защото в България не са така нещата, както трябва за предпазването от катастрофи и бедствия. Опитвам се да давам максимално от личното си време и да съчетавам иновациите със спасителната дейност, защото за мен човешкия живот е най-важното нещо на тази планета.

2. Колко пари са необходими за създаването на приложението и до момента имате ли събрана някаква сума?

Необходимата сума за създаване на подобна система, с включени всички разходи и поддръжка за нея в продължение на 2 (две) години е 15 000 лева. Сумата не смятам, че е твърде голяма, но за нас е непосилна. Организацията изцяло разчита на членски внос, който е символичен и е достатъчен да се покрият разходи за поддържането й. Събраната сума до момента е наистина учудваща за нас, смятахме че ще бъде по-лесно, но уви, изненадата е на лице събраната сума не надвишава дори и няколкостотин лева.

3. От години се занимавате с доброволческа мрежа, включили сте се в много акции, както при бедствия, така и в социално значими инициативи. Какво ви мотивира?

Аз бих се определил като страшно мотивиран човек, който се опитва да промени големи неща в по-добро и полезно. От твърде малък винаги съм се интересувал в сферата на сигурността и до ден днешен. Макар и само на 26 години аз съм отдал цялото си време в образование, обучения и практика, насочена в сигурност, защита, спасяване. Явно това е моят път, това е моето призвание! Като специалист в сигурността забелязвам нещата, които наистина са от голямо значение за промяна, за да осигурят по-добра сигурност и защита на населението ни. Точно това подтикна да мисля в тази насока за да се опитам да променя нещо, да бъда полезен на всички тези хора. Защото всеки един специалист трябва да дава всичко от себе си, за да бъде полезен в направлението, в което се е специализирал. Наистина се надявам системата да бъде полезна и статистиката да се промени в положително, да се намали смъртността, да могат хората да се предпазят навреме.

4. Вие сте млад, а както се вижда инициативен човек. Трудно ли се постига създаването на нещо ново, иновативно или срещата подкрепа?

Ще бъда честен. Много трудно или поне в България. Не знам в чужбина как е, но съм чувал, че подобно нещо в чужбина ще бъде оценено от всички граждани, но тук в България не е така. Не веднъж съм канен да работя в чужбина Германия, Англия, Испания, Швейцария, Гърция, но това, което ме задържа тук са всички добри хора, позитивни и тази безценна земя. Това място за мен е Рая и аз винаги съм уважавал и обичал майка България. Тези чувства не ми дават сила да я изоставя и да замина за да бъда аз добре. Наистина не мога да кажа, че нямам подкрепа. Все още се намират добри хора, но има и няколко човеци, не повече от една шепа, които бих изброил на двете си ръце, които са до мен и ми помагат. Семейството ми винаги е било до мен, винаги са ми помагали и насърчавали, те са всичко за мен и съм безкрайно благодарен за всичко, което правят!

5. Сдружението – Съюз на българските спасители от години помага и участва в различни акции и инициативи. Спомнете си бедствие или катастрофа, в която сте помогнали и ни разкажете как би се подобрила работата ви ако това приложение вече бе факт.

Вижте аз съм от тези странни хора, които хобито им е такова, че хората когато бягат в една посока от нещо, което се страхуват аз тичам към срещуположната посока. Не си поставям за цел да помня истории, в които съм си свършил добре работата, а тези, в които не съм успял да помогна се опитвам да забравя, но не мога. Тези спомени се връщат отново и отново и премислям всеки вариант и всяка грешка, която съм допуснал следващия път да не я повторя. Бих се определил като педант, човек който иска нещата да стават така, както трябва по правилния начин, а правилният начин е тогава, когато няма обидени, тъжни и наранени хора. За това смятам, че тази система ще бъде полезна не само на мен, а и на всички като мен да си свършат работата навременно и правилно.

6. Как може да помогнем на Вашата инициатива?

Всеки може да помогне не само на нас, а на себе си, близките си, приятели и познати и на всички останали. Вижте един човек, а как може да бъде полезен на цяла нация. Всеки един човек без значение от пол, раса, възраст, вероизповедание, образование и какво ли още не може да бъде част от нашата инициатива. Всеки един може да помогне с един SMS с текст DMS SBS на телефон 17 777 или с определена сума IBAN BG79UNCR70001523096431, BIC UNCRBGSF, Титуляр Сдружение Съюз на българските спасители 176181216. За нас от голямо значение е и моралната подкрепа, хората които ни симпатизират. Благодарни сме, ако ни помогнете да разпространим тази благородна идея за да достигне до повече хора. Системата е изградена да работи с хора, ако тя не достигне до тях то тя няма да работи, така както трябва. Разчитаме на Вас и Ви благодарим предварително!

7. На кого бихте искали да благодарите и какво си пожелавате?

Първо искам да благодаря на семейството си, такова семейство пожелавам на всички хора. Освен семейство те са и мой най-верни приятели! Искам да благодаря на шепата ми истински приятели, които винаги са до мен и ме подкрепят, дават ми кураж в трудни моменти да не се отказвам, защото не веднъж съм стигал до този моменти. Бих искал да цитирам едни думи, които докоснаха сърцето ми, за някой може да са нищо, но за мен значеха много „Братле, на теб никога не ти е било лесно. Аз понякога така се мотивирам. Казвам си следното нещо: Карамитов, ако беше на моето място щеше ли да се откаже? Не! Тогава продължавай!“, ето тези думи ми дават вяра, че аз съм стимул за някого! Истина е, че само аз си знам колко сълзи, пот и кръв съм дал за да съм това, което съм. Искам да благодаря на всички добри хора, заради които все още доброто побеждава. Сърдечна благодарност изказвам от мое и от името на цялата организация Съюз на българските спасители към всеки, който е помогнал и допринесъл за да постигнем всичко това!

Желая на всички ни само здраве! Знаете ли защо? Защото живота ми показа, че когато някой е здрав, той може да постигне всичко и не му е нужно нищо. Просто трябва да помисли, да следва чувствата си и да вярва, чак тогава той ще има и постигне всичко!