Гъбички и алергии вместо тен по басейните

Гъбички и алергии вместо тен по басейните !!!
Обществените басейни крият много опасности и могат да ни докарат куп здравословни проблеми, предупреждават лекарите. Най-често отдихът край водата причинява проблеми с кожата като гъбички, обриви и алергични реакции. „Гъбички има най-вече около басейна – в разстояние до 1 метър, защото там е мокро и хората стъпват боси, както и по трамплините“, обясни пред „Труд“ дерматологът от Университетска болница „Александровска“ доц. Жана Казанджиева. Тя поясни, че много често се заразяваме и от собствените микроби по тялото ни.

„Количеството микроорганизми, които носим в и по тялото си, са около 1 кг и 400 грама и голяма част от тях са по кожата – гъбички, бактерии и други. Когато сме във влажна среда, те започват да се размножават неконтролируемо и предизвикват оплаквания – силен сърбеж, зачервяване, нацепки между пръстите, засягат се и ноктите“, обясни доц. Казанджиева.

По думите й много често се появяват и алергични реакции като контактен дерматит от дезинфектантите, особено при хора със суха кожа. Те се изразяват в ситни сърбящи пъпчици по цялото тяло.

„Най-тежките изгаряния се получават на ръба на басейна, тъй като слънчевите лъчи се отразяват във водата“, каза още специалистът и предупреди, че в часовете от 11 до 17 тези места трябва да се избягват.