Екстремно преминаване

Опасни, високи, примитивни, страшни – тези мостове висят на различни места по света, но всичките до един биха накарали краката ви да се разтреперят. Това са 10 от най-екстремните мостове на планетата.


Висящият мост Хюсаини в Пакистан е известен като най-опасният в света. Не е трудно да се разбере защо дори от една единствена снимка. Всяка стъпка по него изисква много вяра, а понякога и молитви. Хюсаини е истинско чудо на инженерната мисъл. Гледката обаче си струва.

Хусаини – Пакистан

Този мост е впечатляващ, но интересна е и мотивацията на човека, който е имал смелостта да отпусне поне една от ръцете си, за да си направи селфи, преминавайки по него. Мястото е Кашмир, а реката, която бушува под моста е част от Индийските Хималаи.

Кошмир – Индия

Река Меконг тече през шест държави в Югоизточна Азия – Китай, Бирма, Лаос, Тайланд, Камбоджа и Виетнам. На някои места, като това в Китай, тя изобилства от бързеи. Един от начините да се премине са люлеещи се над водната стихия въжета. Колкото и абсурдно да изглежда, те се използват, както се вижда и от снимката с преминаващото момче.

Меконг – Китай

По този висящ, „леко“ издънен мост в Западна Нова Гвинея движението е не само направо към отсрещния бряг, но и нагоре. Ще ви се наложи, освен да търсите здрави греди по него, и да се набирате по въжетата или придържате, слизайки.

Западна Нова Гвинея

Този мост в Индонезия изисква много добър баланс и сериозна концентрация. Представете си обаче, че трябва да преминавате по него минимум два пъти на ден, за да отидете на училище, както правят тези деца.

Индонезия

Този бразилски мост сред джунглата за щастие не е направен по необходимост, а заради забавление. Уловката при него е, че гредите, по които се стъпва, не са стабилно закрепени, а се люлеят. Ще трябва да се залюлеете и вие, за да преминете по него.

Бразилия

Тези мостове, част от маршрут за изкачване на Еверест, са почти постоянни. Всяка година те се поставят от шерпите, които предвождат туристи из високите части на Хималаите. Въпреки, че изглежда обезопасена, това обикновено се оказва една от най-коварните части от изкачванията Еверест, особено когато се преминава с тежка раница на гръб.

Непал

Не всеки страшен мост представлява рушаща се купчина греди, придържана от въжета някъде в средата на джунглата. Този е в Австрийските Алпи, добре поддържан е, но не по малко предизвикващ отделяне на адреналин. Част е от траверс и по него се преминава с осигуровка.

Австрия

Този мост в Щатите също е добре поддържан, но ще ви отведе почти в облаците. Желателно е да си носите въже и каска, за да се разходите по него, защото отдолу ви очаква бездънна пропаст.

САЩ

Макар и да не изглежда така, това вероятно е най-безопасният мост от списъка. Той е част от хотелски комплекс в Индия. За посетителите, които се застояват повече на бара, обаче не се препоръчва.

Сред корените на дърветата, Керала – Индия

Източник: RedBull – 360mag