10 правила, които всеки скиор и сноубордист трябва да знае

1. Респект към другите

Скиорите и сноубордистите, трябва да се държат така, че да не застрашават и вредят на другите.

2. Контрол върху скоростта при каране на ски и сноуборд

Скиорите и сноубордистите трябва да се движат под контрол и да приспособяват начина си на каране, спрямо личните си способности, условията на терена, снегът, времето, както и гъстотата на трафика.

3. Избор на маршрут

Скиорът или сноубордистът, идващ отзад, трябва да избере маршрута си по такъв начин, че да не застрашава тези пред него.

4. Изпреварване

Скиорът или сноубордистът може да изпревари друг скиор или сноубордист отгоре, отдолу, от ляво и дясно, при условие че оставя достатъчно място на изпреварения да направи волно или неволно движение.

5. Включване, тръгване и движение нагоре

Скиор или сноубордист, поемащ определен курс след спиране, или се движи нагоре по наклона, трябва да се огледа нагоре и надолу, за да се придвижи, без да рискува сигурността на себе си и другите.

6. Спиране на пистата

Освен ако не е абсолютно наложително, скиорът или сноубордистът трябва да избягва спиране на тесните места по пистата, където видимостта е ограничена. След падане на такова място, скиорът или сноубордистът, трябва да се придвижи на разстояние от пистата, колкото се може по-скоро.

7. Качване и слизане пеш

Скиорът и сноубордистът, при качване или слизане пеша, трябва да се движи настрани от пистата.

8. Внимание за знаци и маркировка

Скиорът и сноубордистът, трябва да зачита всички знаци и маркировки.

9. Помощ

При инцидент, всеки скиор и сноубордист е длъжен да помогне.

10. Документи за самоличност

Всеки скиор, сноубордист или свидетел, независимо дали е отговорен или не, трябва да обмени имена и адрес, след претърпяно произшествие.

Източник: sls.bg