facebook twitter youtube vbox7
Facebook страница
Онлайн Магазин
onlineshop
Предстоящи събития
Септември 2022
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Оказване на долекарска помощ при огнестрелни наранявания

Под огнестрелна рана се разбират всички повреди на тъканите, които са причинени от действието на огнестрелни оръжия. В зависимост от оръжието, от коeто са причинени, те биват куршумени, сачмени и такива от парчета от снаряди, мини, гранати и др.

Огнестрелните наранявания се делят още на пробивни и слепи.
Пробивни са тези, при които куршумът, шрапнелът или парчета от снаряд преминава през тялото и излиза навън, при което се получават две отвърстия - входно и изходно. Обикновено входното е по-малко от изходното. Ако проектилът (куршумът, шрапнелът) заседне някъде в тъканите, касае се за сляпо нараняване. Входната рана е малка с кръгла форма. Ако изстрелът е даден от близо около нея може да има нагар от барутни газове. Изходната рана е широка, с разкъсани краища и масивен кръвоизлив. Раните предизвикани от сачми са тежки поради голямата поразена повърхност.

Всички огнестрелни наранявания трябва да се считат по принцип за инфектирани. Инфекцията се внася със самия проектил (макар и в малко количество), тя се внася и от облеклото и кожата на наранения, които са замърсени и съдържат много вирулентни микроби. Микробите навлизат в раневия канал, където намират благоприятни условия за развитие. При огнестрелно нараняване раната се промива с кислородна вода и реванол.

Огнестрелните рани предизвикват тежко увреждане на тъканите, не по-малка е опасността от шока причинен от голямата енергия и специфичното устройство на боеприпасите. При нараняване на крайник се вземат мерки за спиране на кръвоизлива, чрез превързване със здрава превръзка над раната. Добре е да се използва гумен ластик за по-добро стягане. През определено време превръзката трябва да се разхлабва за да не се обезкърви целият крайник. При временно кръвоспиране, мястото се пристяга с подръчни средства, като направената превръзка не остава повече от 1 час и 30 мин. до 2 часа. При наранявания на тялото или главата това е невъзможно. Във всички случаи се налага незабавно транспортиране на пострадалия в болнично заведение. Всяко забавяне може да бъде фатално. За целта при липса на МПС, се изработва импровизирана носилка от два кола и платнище.


Коментари