facebook twitter youtube vbox7
Facebook страница
Онлайн Магазин
onlineshop
Случайна лекция
Предстоящи събития
Септември 2020
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Горски пожари

През последните години горските пожари нанесоха огромни материални щети и се превърнаха в сериозно бедствие за нашата страна. Причините за горските пожари са небрежност от страна на туристи и гъбaри, мълниите, а понякога и неконтролираното палене на стърнищата. Пожарът, възникнал в гора, можем да установим по наличието на пламъци, дим, падащи сажди, по мирис на изгоряло, както и по поведението на животните. Гасенето на горските пожари се организира и провежда със силите на пожарна безопасност и защита на населението, Министерството на земеделието и храните, армията и доброволни формирования към общините и кметствата.

Действията ни при горски пожар трябва да са следните:
• Определете посоката на вятъра и напуснете района, който ще попадне в обсега на пожара.
• Съобщете за пожара в най-близкото населено място или горски дом.
• Ако сте блокирани от огъня, потърсете естествени препятствия – просеки, пътища, поляни, сечища или други голи места. Използвайте водата, ако има наблизо река - намокрете дрехите и тялото си или се потопете в нея.
• Покрийте откритите части на тялото, пред устата и носа си поставете намокрена кърпа или плат. Придвижвайте се приведени.
• Ако горящата площ е малка, опитайте се сами да изгасите пожара, като използвате връхна дреха или сноп набързо начупени клони, с които удряйте пламъците.

Ограничете пожара, като съберете сухите клони и листа по пътя на разпространение на горенето. Дрехите не се свалят - те поемат част от топлината.
• При действията си изхождайте от обстоятелството, че пожарът се разпространява по-бързо по посока на вятъра и по склон - от ниските части към върха.
• Оказвайте помощ и съдействие на гасаческите екипи при локализиране на пожарите и за евакуиране на хората и животните от района на пожара.


Коментари